luni, 16 ianuarie 2012

Primele 2 carti Harry Potter

Vol 1 Povestea începe cu o sărbătoare ce are loc în lumea vrăjitorească. De mai mulți ani această lume a fost terorizată de un vrăjitor foarte rău, Cap-de-Mort. Cu o noapte înainte, pe 31 octombrie 1981, el descoperă refugiul secret în care se ascundea familia Potter, omorâdu-i pe Lily și James Potter. Totuși, când a încercat să-l omoare pe fiul lor, Harry Potter, vraja fatală Avada Kedavra pe care a produs-o s-a întors asupra lui. Corpul lui Cap-de-Mort a fost distrus, dar spiritul său supraviețuiește, el fiind nici mort, nici viu. Singurul semn al vrăjii lui Cap-de-Mort este o cicatrice în forma de fulger pe fruntea lui Harry. Fiind singurul supraviețuitor al blestemului fatal, Harry este numit de către comunitatea vrăjitorească „baiatul care a supraviețuit”.
Pe 1 noiembrie, Hagrid, un 'semi-uriaș', îl duce pe Harry la singurele lui rude în viață, familia Dursley, alcătuită din unchiul Vernon, un bărbat înalt, mătăhălos, aproape fără gât, dar cu o mustață foarte bogată, mătușa Petunia, o femeie slabă cu un gât lung, care îl detesta pe Harry,iar Dudley, fiul lor obez și răsfățat. Ei au încercat în van să stârpească abilitățile lui magice, să-i ascundă proveniența lui din lumea vrăjitorească și să-l pedepsească aspru după fiecare întâmplare mai ciudată.
Totuși, odată cu apropierea zilei în care împlinește 11 ani (31 iulie 1991), Harry are primul lui contact cu lumea magică, atunci când primește scrisori de la Hogwarts, Școala de Magie și Vrăjitorie, livrate de bufnițe. Totuși, unchiul lui le interceptează. De ziua lui, Hagrid, Păstrătorul Cheilor de la Hogwarts, apare și îi spune că este un vrăjitor și că este așteptat la școală. Fiecare volum ne prezintă un an din viața lui Harry, care se petrece în majoritatea timpului la Hogwarts. Acolo el învață să folosească magia și să producă poțiuni. Între timp, Cap-de-Mort revine pentru a doua oră și preia controlul asupra comunității vrăjitorești, iar Harry se va confrunta pentru ultima oară cu el.
Harry Potter vol. 2 - Harry Potter si Camera secretelor - J. K. RowlingVol 2:  Ca în fiecare an, Harry își petrece vacanța de vară la familia Dursley, chiar dacă este prigonit de aceștia. Însă prietenul său Ron Weasley reușește, cu ajutorul mașinii zburătoare a tatălui său, să-l aducă acasă la familia sa.
În al doilea an școlar, Harry și prietenii săi învață vrăji noi, însă în urma unor semne misterioase (de exemplu, un mesaj scris cu sânge pe peretele școlii) profesorii concluzionează faptul ca temuta Camera a Secretelor a fost deschisă, ceea ce pune în primejdie viitorul școlii Hogwarts. După semnele misterioase urmează pietrificarea unor ființe, printre care și elevi care nu făceau parte din familiile vrăjitorilor cu sânge pur
Se spune ca, moștenitorul lui Salazar (unul dintre fondatorii școlii și patronul casei Viperinilor) a deschis această cameră, iar după lecția de Apărare contra Magiei Negre, unde Harry a vorbit cu un șarpe, toți presupun că el este acel moștenitor (se știa că Salazar cunoștea limba șerpilor).
Trecând prin multe încurcături, Harry găsește un jurnal ce îi aparținuse lui Tom Riddle și află despre întâmplările din școală atunci când fusese deschisă ultima data Camera Secretelor, cu 50 de ani în urmă.
Între timp Hermione, o prietenă bună și un ajutor de nădejde, este pietrificată și Harry află despre existența monstrului ce a pietrificat toate persoanele, un basilisc, și realizează cum se deplasează acesta nevăzut prin școală, și anume prin țevi.
Micul magician reușește să deschidă Camera Secretelor folosind limba șerpilor și găsește sălașul basiliscului, unde îl întâlnește pe Riddle și pe sora mai mică a lui Ron, Ginny. Află că Riddle folosise jurnalul și prin intermediul lui pe Ginny, astfel încât să revină la forma umană, el fiind în realitate Lordul Cap-de-Mort (Voldemort), acel vrăjitor de care toți se tem.
Harry încearcă să se lupte cu basiliscul, dar, fiind abia în al doilea an, acesta îl domină. Loialitatea față de Dumbledore îl ajută, phoenixul acestuia (Fawkes) aducându-i sabia lui Godric (patronul casei cercetașilor) și astfel câștigă. Ginny este eliberată de vrajă, iar Harry devine un erou. Doctorul școlii termină poțiunea de mătrăgună și toți copii pietrificați revin la viață.
Rezumate luate de pe Wikipedia
Voi le-ati citit? :)

8 pareri:

Iona spunea...

am citit si recitit cu mare placere toata seria Harry Potter.:x

Apy spunea...

felicitari, ai toate cartile? :)

Anonim spunea...

Ce mult timp a trecut decat am citit prima data volumele astea 2. :)

Iulya Elena spunea...

Eu nici in ziua de azi nu am citit seria cu toate ca mi-am propus de multe ori...

Koky spunea...

am citit doar primele vol :)))

Unknown spunea...

Niciodata nu mi-a placut Harry Potter.

Anonim spunea...

Le-am citit! Sunt unele dintre cartile copilariei! O serie epica! <3

Law spunea...

Cum sa nu va placa Harry Potter??Asta este o serie foarte buna si merita citita...are 8 filme adaptate dupa ea,povestea e grozava!<3

Trimiteți un comentariu

Mă bucur că te-ai gândit să lași un comentariu, aștept cât mai multe păreri.

Citeşte. Numai citind mereu creierul tău va deveni un laborator nesfîrşit de idei şi imagini. - Mihai Eminescu

 
Free Website TemplatesFreethemes4all.comFree CSS TemplatesFree Joomla TemplatesFree Blogger TemplatesFree Wordpress ThemesFree Wordpress Themes TemplatesFree CSS Templates dreamweaverSEO Design